Kelebihan Minyak Zaitun yang Perlu Diteroka

50% off Hosting for your Website at GoDaddy.com!

Aku berada di bilik pemeriksaan ibu mengandung. Sambil melihat Dr. Ush menulis, aku pun buka mulut. `Dr, semua ibu mengandung akan ada kesan kulit tertarik (stretch mark) ke?

Doktor menjawab  ” Tak. Bukan semua ibu mengandung mesti ada parut macam tu. Ada yang tak ada. Awak tak tahu ke yang kita boleh elak stretch mark dengan olive oil? Kalau pun awak tak mengandung, pada mana-mana tempat di kulit yang ada kesan stretch mark, awak boleh sapu olive oil.  You know,kalau awak makan 1 sudu kecil olive oil setiap hari, awak boleh elak kanser dan macam-macam penyakit. Saya sendiri dah guna minyak tu untuk hilangkan parut bakar (burn) saya”.

Wah. Aku semacam dalam kekaguman. Ada benda semulajadi yang boleh buat keajaiban sehebat itu. Dengan itu, pencarianku bermula, dengan satu persoalan dalam fikiran. Apakah rahsia minyak zaitun ni?  Tambahan lagi, dalam buku-buku pun ada sebut pasal buah zaitun.

Sejarah mencatatkan, Muhammad (prophet p.b.u.h) pernah berkata

`Makanlah minyak zaiton dan urutkannya ke seluruh badan kerana ia adalah pokok yang suci’ (“Eat the olive oil and massage it over your body since it is a holy (Mubarak) tree.”) –Tirmizi, Ibn Maja

Setelah dikaji, memanglah olive oil ini satu benda yang menakjubkan!

Sedikit sejarah, sejak zaman Adam dan Hawa, zaiton ini telah dilambangkan sebagai  satu cara mencari Tuhan melalui perubatan herba secara getaran (vibrational herbal medicine). Sememangnya berdasarkan kajian, tenaga yang ada dalam minyak ini, akan bertambah jika kita menggunakannya dengan cara mengurut betul- betul seperti yang dikatakan Muhammad (s.a.w).

Antara banyak-banyak makanan yang ada di muka bumi ini, makanan utama yang hanya mengandungi lemak tak tepu (MUFA:monounsaturated fat) ialah minyak zaiton dan minyak ini adalah makanan utama orang-orang Mediterranean. Melalui kajian, mereka mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghadapi masalah kesihatan contohnya masalah jantung berbanding orang lain. Satu lagi kajian mencatatkan, jika kita HANYA bergantung pada minyak zaitun ini sahaja, sudah cukup untuk mengurangkan risiko kita sebanyak 50% berbanding orang lain untuk mendapat masalah saluran darah di jantung (coronary artery disease) .

Apa sebenarnya yang terkandung dalam minyak ini?

Minyak zaitun mempunyai kandungan asid lemak yang tinggi, omega-3, omega-6 dan pelbagai lagi. Semua asid lemak ini penting untuk peredaran impuls dalam otak, merendahkan paras kolesterol dalam badan dengan mengurangkan pengoksidaan lemak sekaligus mencegah masalah jantung. Minyak ini juga adalah pengawet semulajadi,boleh memanjangkan jangka hayat makanan. Contoh terdekat ialah tin-tin sardin yang dilihat di pasaraya. Semuanya direndam dalam minyak zaitun, betul atau tidak?

Jadi, bagaimana kita mahu menggunakan minyak zaitun`ajaib’ ini semaksimanya?

  • Sebagai minyak utama bila memasak semua makanan kita
  • Kuatkan rambut rapuh

(cara : rendam rambut dalam minyak ini, kemudian balut rambut dengan tuala selama 30 minit, kemudian basuh rambut)

  • Sebagai bahan utama kecantikan kulit

(cara : URUT pada tempat-tempat yang disukai [jangan sapu])

-          dapat mengelak kerutan dan memperbaiki tona muka (wrinkles and face tone)

-          kulit cantik dan halus

  • Pelembap dan penyegar muka

(cara: ½ cawan minyak zaitun+ ¼ cawan cuka+ ¼ cawan air; guna sebagai krim muka malam)

  • Kuatkan kuku (cara: rendam kuku jari dalam minyak zaitun)
  • Mengelap keluar make-up (sesuai untuk semua jenis make-up)

Dan banyak lagi.

Di pasaraya akan ada pelbagai jenis minyak ini. Yang mana perlu dipilih? Dalam mana-mana jenama pun, ada 4 kategori minyak zaiton.

Extra virgin olive oil – kategori terbaik, paling kurang diproses, minyaknya adalah hasil perahan pertama (tanpa haba) buah zaitun itu.
Virgin olive oil – minyak adalah dari perahan kedua buah zaitun dan dicampur sedikit minyak dari perahan pertama.
Pure olive oil / Olive oil – minyaknya telah melalui beberapa pemprosesan seperti menapis dan memperelokkannya.
Extra Light olive oil – minyaknya adalah hasil banyak pemprosesan dan mengandungi hanya sedikit sahaja kuantiti minyak zaitun di dalamnya kerana dicampur dengan pelbagai minyak lain.

Anda perlu memilih yang dilabel Extra Virgin kerana itulah kualiti terbaik jika kita ingin mendapatkan segala manfaat dari minyak ini terutama menjaga kesihatan badan. Selamat membeli!

 

Hasil nukilan : Yasmin Mohamed Yusof. Merupakan pelajar perubatan tahun 3 di Universiti Malaya

 

50% off Hosting for your Website at GoDaddy.com!

14 thoughts on “Kelebihan Minyak Zaitun yang Perlu Diteroka

  1. Zarina Mohamed

    like this..tanks 4 d info..tapi nak tegur sikit, boleh tak tambah perkataan ‘Nabi’ pada awal perkataan ‘Muhammad s.a.w’ tu..rasanya sedikit rude pulak.. Insan paling mulia kita panggil ‘Muhammad’ je..kire macam, kalau bapak kita,kita panggil nama dia je..huhu, mau kena pelempang..sekadar teguran, sbb saya tak tegur pun saya rasa bersalah, jadi saya tegur jugalah ye..semoga diberkati selalu..byk info dari sini..minyak zaitun pun boleh rawat sihir tau…timekasih..

    Reply
  2. Eesbee786

    salam…
    satu kajian yg bagus skali…tahniah

    Minyak zaitun yg paling terbaik adalah dari keluaran dari bumi negara saudara Islam kita d Palestin..
    khasiatnya berganda lebih baik dari keluaran negara lain…
    sukar kita dapat d pasaran kerana ada sekatan ekspot….
    Alhamdulilllah akhirnya saya dapat juga produk ori dari Palestin ni…..
    boleh hubungi saya jika ingin sama2 memilikinya utk kesihatan diri yg terbaik……

    Reply
    1. hawa

      alhamdulillah, saya juga mengambil minyak zaiton setiap hari 1 sudu setiap pagi sebelum makan apa2. saya dah menghabiskan 1 botol 500ml makan bersama husbund lebih sebulan. ingin berkongsi pernah sy selsema dan batuk tapi cepat sembuh berbanding dulu. Daya ingatan juga meningkat. so elok diberi kepada anak2 kita yg sedang belajar. saya juga ingin mendapatkan produk dari Palestin. hkamaruddin@yahoo.com

      Reply
  3. Diyana_pesona

    SSaya juga menggunakan minyak zaitun alhamdulillah sekarang rasa kesihatan lebih optima so sesiapa yg berminat untuk membeli minyak zaitun boleh hubungi saya ye 0164401200 NURDIYANA
    MINYAK ZAITUN DIIMPORT DARI SYRIA
    EXTRA VIRGIN OLIVR OIL
    MECHANICALLY COLD PRESSED
    UNFILTERED
    250 ML

    Reply
  4. tajul nahar

    Saya minum minyak zaitun dari pelastin(rm 80),iran(rm 18) dan akhir dari syria(rm 18). Selama 4 tahun saya ada darah tinggi. Saya terbaca buku eat right 4 your type yang mengata kelebihan minyak zaitun. Selama 2 tahun saya minum minyak zaitun dan darah tinggi normal 120/80 dan masih mengguna ubat hospital. Sekarang darah tinggi baik dan luka pada parut tangan hilang. Sengal pada kedua2 tangan beransur kurang. Sekarang saya sapu minyak zaitun pada muka dan lutut. Saya guna minyak zaitun dari negara islam. Extra virgin olive oil, cold pressed asidic 0.8 % less. Pernah saya minum 1 gelas kecil minyak zaitun dan alhamdulilah sihat. Tajul nahar 013 3243283 pinggir taman tun dr ismail, KL. Wasallam.

    Reply

Leave a Reply